Wanneer moet je de WC borstel vervangen?

Je gebruikt een toiletborstel of WC borstel voor een intensief klusje. Je moet deze borstel dus met regelmaat vervangen omdat je wil dat deze je toilet blijft schoonmaken, in plaats van enkel het zicht verbetert. In dit artikel bekijken we drie herkenningspunten waaraan je herkent of een WC borstel aan vervanging toe is. Bovendien bekijken we hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw WC borstel zo lang mogelijk mee gaat. Door de levensduur te verlengen kun jij zo lang mogelijk gebruik maken van de schone WC borstel.

Herkenning 1: verkleurde borstel

Om een WC borstel te herkennen die aan vervanging toe is, is het allereerst goed om ernaar te kijken. Je merkt dan al snel of de WC borstel nog een lange levensduur heeft of snel aan vervanging toe is. Met name witte WC borstels laten snel zien of ze aan vervanging toe zijn. Je kijkt hiervoor simpelweg naar de kleur van de borstel. Verkleurt deze geel of oranje, dan wordt het tijd om een nieuwe borstel aan te schaffen. Ook vanuit frisheid wil je waarschijnlijk niet dat huisgenoten of gasten deze borstel nog gebruiken. Bovendien is de vraag of de borstel dan nog echt zorgt voor een schoon toilet.

Herkenning 2: plakkerige borstel

Op een bepaald moment worden de haren vettig. Dit is een teken dat de WC borstel veel vuil vasthoudt. Ondanks dat je het ziet gebeuren kun je met handschoenen uitproberen hoe plakkerig de borstel is. Blijven de haren goed aan elkaar plakken, dan kun je hem het beste vervangen door een nieuwe. Staan de haren recht vooruit, en veren ze terug na gebruik van de borstel, dan is de borstel nog niet toe aan vervanging.

Herkenning 3: ontbrekende en zachte haren

Op het moment van aanschaf zijn de haren van een WC borstel altijd hard. Bovendien zijn alle haren nog aanwezig. Gedurende de levensduur is worden de haren zachter en wordt het lastiger om het toilet schoon te maken. Bovendien blijft vuil eerder vastzitten in de WC borstel, waardoor je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Ben je op dit punt, dan is het simpelweg tijd om jouw WC borstel direct te vervangen.

Hoe verleng je de levensduur van een WC borstel?

Je hebt hierboven kennis gemaakt met de typische momenten om een WC borstel te vervangen. Je wil dit natuurlijk niet te vaak doen omdat je een nieuwe WC borstel zult moeten aanschaffen. Daarom in deze laatste alinea enkele tips om de levensduur te verlengen, waardoor deze langer mee gaat:

  • WC borstel afspoelen: wellicht doen de meesten dit al, maar spoel de WC borstel na het reinigen van de WC pot altijd goed af. Op die manier blijft de WC borstel schoon, trekt het vuil niet in de borstel en kun je hem daardoor vaker gebruiken.
  • Reinigen met allesreiniger: reinig de borstel regelmatig door allesreiniger op de borstel te spuiten. Laat de allesreiniger vervolgens intrekken, spoel de WC borstel af en laat hem vervolgens drogen alvorens je hem in de houder terugzet.
  • Reinigen met chloor: een andere optie is om de borstel regelmatig in het water van het toilet te zetten. Voeg chloor toe aan het water en klem de WC borstel tussen de bril, waardoor deze blijft staan. Laat de WC borstel nu enkele uren staan, waarna je de WC borstel afspoelt, laat drogen en weer terug zet in de houder.