Vlonder bouwen: uitbesteden of zelf bouwen?

Ben je van een plan een vlonder aan te gaan leggen in uw tuin? Deze klus kunt u natuurlijk uitbesteden, maar u kunt eventueel ook zelf een vlonder bouwen. In dit artikel vind je handige tips en de voor- en nadelen voor het zelf aanleggen van een vlonder of het uitbesteden hiervan. Tevens geven we je een stappenplan waarin precies staat hoe je te werk moet gaan bij het vlonderbouwen. Bij Gadero vind je bovendien alles wat je maar nodig kunt hebben om het perfecte vlonder terras te bouwen. Na het lezen van dit artikel weet je dus precies hoe je deze klus aan moet pakken, zodat jij de komende zomer nog heerlijk kunt genieten van je eigen vlonder terras.

Snel navigeren

Vlonder bouwen benodigdheden

Voordat je kunt beginnen aan het bouwen van je vlonder is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat je de juiste materialen en gereedschappen bij de hand hebt. We beginnen daarom met een handig boodschappenlijstje, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt. Ga je een houten vlonder bouwen? Dan heb je dan ook het volgende nodig:

  • Worteldoek
  • Vlonderplanken
  • Eventueel wit zand
  • Dwarsbalken (liggers)
  • Piketpaaltjes
  • RVS schroeven
  • Een waterpas
  • Handschoenen
  • Een houtzaag
  • Uitzettouw en een potlood
  • Een paalhamer
  • Een rolmaat
  • Een grondboor

Vlonder bouwen stappenplan

In onderstaand stappenplan gaan we er gemakshalve vanuit dat je een vlonder gaat bouwen op zand. Maar ook als je een vlonder gaat bouwen op palen of een vlonder gaat bouwen op tegels is de werkwijze in principe hetzelfde. Zorg er altijd voor dat er voldoende ventilatie is onder de vlonderplanken, om houtrot te voorkomen en ervoor te zorgen dat de planken na een regenbui snel kunnen drogen. Op deze manier blijft je vlonderterras het mooist.

Stap 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je alle materialen in huis hebt kun je beginnen aan je klus. Maar het is ook belangrijk om vooraf goed na te denken over waar en hoe de vlonder geplaatst dient te worden. Denk ook goed na over de afmetingen van de vlonder. Met hoeveel personen wil je erop kunnen zitten? Vergeet ook niet extra ruimte in te calculeren om nog met stoelen naar achteren te kunnen schuiven. Als je weet hoe groot de vlonder moet worden, kun je bepalen waar je de vlonder geplaatst wil hebben. Misschien moet hiervoor iets anders in je tuin wijken of verplaatst worden. Zorg ook dat je hier van te voren over na hebt gedacht. Daarnaast kun je aan de hand van de uitleg van stap 3 de vlonder en de piketpaaltjes vast uittekenen. Met deze tekening kun je goed uitrekenen hoeveel materiaal je precies nodig hebt. Bovendien maakt dit het plaatsen van de piketpaaltjes bij stap 3 een stuk gemakkelijker.

Stap 2: De ondergrond in orde maken

Voor het bouwen van een vlonder is het van belang om ongeveer 20 centimeter grond af te graven. De eerste 10 centimeter kun je bedekken met wit zand. Als de grond erg vochtig is onder de vlonder is het aan te raden eerst drainage aan te leggen. Hiermee wordt overtollig vocht goed afgevoerd en voorkom je dat de houten materialen van de vlonder kunnen gaan rotten.

Stap 3: Piketpaaltjes uitzetten

Met het uitzettouw kun je precies uitzetten waar de vlonder moet komen. Ook alle liggers kun je hiermee uitzetten. Als dit gedaan is kun je gaten gaan maken in de grond, waarin de piketpaaltjes geplaatst kunnen worden. Met de grondboor maak je gaten van 7 centimeter. Het beste kun je hiervoor hardhouten palen gebruiken en deze ongeveer 90-100 centimeter diep in de grond plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de paaltjes bij strenge vorst niet uit de grond omhoog komen. Plaats de paaltjes maximaal 50 centimeter uit elkaar en plaats de liggers onderling 40 centimeter uit elkaar. Bij een vlonder met planken van 18 of 19 mm dik plaats je de liggers maximaal 30 centimeter uit elkaar. Houd er rekening mee dat de liggers met M8 slotbouten aan de zijkanten van de paaltjes moeten worden gemonteerd, dus niet bovenop de paaltjes.

Stap 4: Worteldoek plaatsen

Als de piketpaaltjes zijn geplaatst is het tijd voor de volgende stap: het plaatsen van het worteldoek. Door een worteldoek onder de vlonder te plaatsen, voorkom je dat er onkruid onder en later dus ook tussen de vlonder gaat groeien. Zorg ervoor dat het worteldoek ongeveer 10 centimeter onder de liggers ligt. Op deze manier kan uw vlonderterras namelijk goed ademen, wat voorkomt dat het hout gaat rotten. Op de plaatsen waar de piketpaaltjes staan snijd je eenvoudig met een stanleymes een kruis in het doek, zodat het doek over de paaltjes heen kan vallen. Is het nodig dat meerdere stukken doek elkaar op bepaalde punten overlappen? Zorg dan voor een overlapping van ongeveer 20 centimeter.

Stap 5: Het monteren van de liggers

Na het plaatsen van het worteldoek is de volgende stap het plaatsen van de liggers, oftewel de dwarsbalken. Voor een vlonder kun je het beste balken van hardhout of geïmpregneerde balken van 45 x 70 mm gebruiken. Je plaatst de liggers met de 70 mm kant omhoog. Als je voor hardhout kiest is het belangrijk om de volledige constructie van hardhout te maken, zodat alle materialen gelijkmatig uitzetten. De liggers monteer je aan de zijkant van de piketpaaltjes. Dit zorgt voor een stevigere constructie. Hiervoor gebruik je M8 slotbouten. Draai de moeren goed aan met een ratel of een dopbit, zodat ze stevig vastzitten.

Stap 6: De vlonderplanken bevestigen

Nu kan het leuke werk beginnen; namelijk het bevestigen van de vlonderplanken. Leg de eerste plank zo’n 2 centimeter van de muur af, zodat de vlonder ruimte heeft om te kunnen werken. Als de vlonder groter wordt dan 5 meter breed, zult u meerdere lengtes vlonderplanken nodig hebben. Zorg er in dit geval voor dat de planken om en om verspringen, dit geeft een veel mooiere uitstraling dan wanneer alle naden gelijk lopen. Zorg er daarnaast ook voor dat er voldoende ventilatie onder de vlonderplanken kan voor het behoud van het hout, maar ook dat de wind onder de vlonder door kan waaien. Dit zorgt ervoor dat bij harde wind de vlonder niet stuk waait en snel kan drogen na een regenbui. 

Zorg in verband met het werken van het hout ook voor voldoende ruimte tussen de vlonderplanken. Hardhouten planken hebben een afstand van 8 mm nodig, naaldhout heeft maar liefst een centimeter ruimte nodig om goed te kunnen werken. Ligt het hout te strak op elkaar, dan gaat de vlonder kromtrekken of bol staan als het hout gaat werken. Door voldoende tussenruimte aan te houden zorg je ervoor dat de vlonder er ook na een tijdje nog netjes bij ligt. Mocht je de vlonder bouw uitvoeren bij extreme droogte of hitte, zorg dan voor wat extra tussenruimte.

Stap 7: De vlonderplanken vastschroeven

Nu is het tijd om de vlonderplanken vast te schroeven. Geïmpregneerde vlonderplanken hoef je niet voor te boren, maar als je gebruik maakt van hardhouten vlonderplanken is het wel nodig deze voor te boren. Gebruik 3 schroeven op plaatsen waar de vlonder minder snel droog kan waaien. Plaats de schroeven per kruising in een ligger onder de vlonderplanken. Zorg ervoor dat je de schroeven niet te diep draait, want dan heb je kans dat de schroefkop afbreekt en de planken loskomen.

Stap 8: De vlonder afwerken

Als alle vlonderplanken vastzitten, is het tijd om de vlonder af te werken. Je kunt nu alle eventueel uitstekende stukken van de liggers afzagen en de zijkant van de vlonder afwerken met hout. Zo ziet het terras er helemaal “af” uit.

Stap 9: De bezem erover

Je bent nu klaar met je houten terras bouwen. Veeg de vlonder nog even goed schoon, zodat al het vuil en alle houtsplinters weg zijn. Vervolgens kun je je tuinmeubelen plaatsen op de vlonder en er heerlijk van gaan genieten. Verplaatst de meubels regelmatig en verwijder ze in de winterperiode. Zo zorg je voor een egale verkleuring van het hout van de vlonderplanken.

Het onderhoud van je vlonderterras

Een vlonderterras heeft in principe weinig onderhoud nodig, mits deze goed geplaatst is. Het hout zal wat verkleuren en een grijzige uitstraling krijgen. Als je dit niet mooi vindt, kun je het hout behandelen met bankirai olie. Dit moet je twee keer per jaar herhalen om de houtkleur te behouden. Door het terras af en toe goed schoon te vegen, zorg je dat vuil, algen en water geen grip krijgen op je terras en de vlonder niet te glad wordt.

Vlonder bouwen kosten

Wat kost een vlonderterras? Dat is natuurlijk een belangrijke vraag die je graag beantwoord zou willen zien. Als je zelf een beetje handig bent kun je prima zelf een vlonder steiger bouwen met behulp van bovenstaand stappenplan. De exacte kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de grootte van het terras en de gebruikte materialen. Hardhout gaat langer mee, maar is ook duurder dan naaldhout bijvoorbeeld. Als je zelf een steiger vlonder gaat bouwen kun je rekening houden met ongeveer € 1.000,- tot € 3.000,- aan kosten. Wil je het uit handen geven een vlonder steiger laten bouwen? Dan zullen de kosten uiteraard een stuk hoger uitvallen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]