Verbouwing planning maken: stappenplan & prioriteiten

Een goede voorbereiding is cruciaal voor een goedlopende verbouwing. Hierbij is een duidelijke, overzichtelijke en bovenal realistische planning essentieel. Je kunt eenvoudig zelf zo’n planning maken, zolang je maar weet in welke volgorde de stappen uitgevoerd moeten worden voor het mooiste resultaat én de prioriteiten duidelijk zijn. Daarom nemen wij jou in dit artikel mee in alle stappen die leiden tot een succesvolle verbouwing. In de laatste alinea kijken we naar een slimme manier om de juiste prioriteiten te stellen. Zo blijf je niet hangen in minder belangrijke onderdelen en houd je focus op het eindresultaat.

Voorbeeld verbouwing planning – Stappenplan

  1. Sloopwerk: de verbouwing begint logischerwijs met het sloopwerk. Denk dan bijvoorbeeld aan het slopen van de keuken, badkamer, vloer, muren en alles dat weg moet voor je weer op gaat bouwen. Haal je wanden weg, overleg dan altijd vooraf met een constructeur over de draagconstructie.
  2. Hei- en grondwerk: moet er gebouwd worden of moeten er zaken aan de constructie worden aangepast, dan is hei- en grondwerk nodig. Bepaal vooraf of de machines op de juiste plek kunnen komen. Regel dus bijvoorbeeld een kraan wanneer de machines niet langs het huis kunnen.
  3. Fundering: het is tijd om de fundering te storten. Zorg ervoor dat je ook hiervoor vooraf contact hebt gehad met een constructeur. Is een omgevingsvergunning benodigd, dan is dit vaak ook een eis vanuit de gemeente. Houd tot slot rekening met de leidingen voor water, vloerverwarming en elektra voordat je de fundering stort.
  4. Gevel: worden er nieuwe kozijnen geplaatst, dan is het verstevigen met een stalen valk vaak nodig. Dit is het moment om deze constructie te gaan leggen.
  5. Binnenwanden en kozijnen: de basis van de verbouwing is nu klaar, waarna het tijd is om de binnenwanden en puien te plaatsen. Houd er vooraf rekening mee dat de levertijd behoorlijk kan oplopen, dus bestel de kozijnen op tijd.
  6. Isolatie: tijd om de beginnen met isoleren. Plaats isolatie in het dak, de spouw en isoleer oude muren om het huis wind-, kou- en waterdicht te maken.
  7. Glas: soms wordt glas meegeleverd, maar bij renovatie ook vervangen. Dit is het moment om het glas te plaatsen of te vervangen.
  8. Loodgieter: na het plaatsen van het glas kan de loodgieter aan de slag met al het leidingwerk. Denk dan aan water, riool, gas, elektra en bedrading voor TV, internet of een alarmsysteem. Ook extra bedrading voor zonnepanelen kun je nu aanleggen.
  9. Cementdekvloer: nadat al het leidingwerk onder de vloer is weggewerkt kan de cementdekvloer worden gestort. Zorg dat versneller wordt gebruikt in het cement, anders duurt het lang voordat de dekvloer droog is.
  10. Timmerman: zodra de dekvloer droog is wordt het tijd om te beginnen met de afwerking en al het timmerwerk. De woning wordt zo langzaam van bouwplaats weer een echte plek waar je kunt wonen.
  11. Toilet: het leidingwerk en timmerwerk is grotendeels klaar. De toilet en badkamer kunnen nu geplaatst worden.
  12. Wanden, vloeren en plafonds: vervolg het timmerwerk door de wanden, plafonds en vloeren dicht te maken. Zorg dat eventuele isolatie goed is aangesloten.
  13. Stukadoor: zodra het binnenwerk voldoende is afgerond kan de stukadoor aan de slag om alle wanden en plafonds strak te maken.
  14. Buitenbetimmeringen: terwijl de stukadoor binnen bezig is en het stucwerk droogt kan de timmerman verder met de afwerking van het dak.
  15. Schilderwerk: de schilder kan nu alles in de grondverf zetten en de grote oppervlakken een kleur geven zodat het echt een thuis wordt.
  16. Afrondende werkzaamheden: we zijn in de laatste fase van de verbouwing gekomen. De volgorde maakt minder uit, maar zaak is dat de grote taken nu echt voltooid zijn. Verzamel de kleine werkzaamheden zoveel mogelijk vooraf, zodat de vakman slechts één keer hoeft langs te komen om de taken uit te voeren. 
  17. Vloerafwerking: dit geldt voor deze, maar ook voor de volgende stappen: zorg dat iedereen met de grove werkzaamheden weg is. Je wil immers dat jouw nieuwe vloer zo mooi mogelijk blijft.
  18. Keuken: de nieuwe keuken kan geplaatst worden. Doordat je al zover bent in het gehele proces kan deze ook direct goed worden afgewerkt.
  19. Afrondend schilderwerk: waar het in de eerdere stap vooral ging om het grove werk is het nu tijd voor de details. Een definitieve laklaag en de afwerking. Voor het mooiste resultaat kun je de schilder het best zo laat mogelijk laten komen.
  20. Raam- en vloerbekleding: zodra de stucadoor is geweest en de vloer ligt kan de raam- en vloerbekleding worden ingemeten. Zodra deze binnen is kan deze als laatste stap nog worden opgehangen en gelegd.
  21. Uitbouw afwerken: rondom het huis wordt het nu tijd om af te werken. Nadat de grond is afgevlakt kun je verder met het aanleggen van de tuin, het leggen van bestrating en het planten van al het groen.

Prioriteiten stellen tijdens de verbouwing

Hoewel bovenstaand stappenplan je een helder beeld geeft van de stappen tot het eindresultaat van de verbouwing is het soms lastig de planning te halen. Hierbij is het belangrijk dat je niet te lang in een bepaalde stap blijft hangen en je tijd optimaal verdeelt. Besteed je teveel tijd aan een bepaald onderdeel, of ben je met de verkeerde dingen bezig, dan verlies je zomaar veel tijd. Een manier om deze keuzes te kunnen maken en je taken te verifiëren is de Eisenhower matrix. Deze matrix bestaat uit vier kwadranten:

  • Urgent en belangrijk: deze taken moet je meteen zelf doen. Ze vragen direct aandacht en zijn geclassificeerd als belangrijk.
  • Niet urgent en belangrijk: deze taken kun je plannen. Zoek het juiste moment om ze uit te voeren, maar organiseer dat je deze taak uitvoert.
  • Urgent en niet belangrijk: deze taken moet je uitbesteden. Kies iemand anders die deze taak kan uitvoeren, maar voer hem wel direct uit.
  • Niet urgent en niet belangrijk: wees eerlijk over dit type taak. Geef het geen aandacht en voer het ook niet uit. Soms is het lastig om taken in dit kwadrant in te delen, maar kies toch de taken die hierin vallen.

Zorg dat je bij taken altijd even kort terugdenkt aan deze vier kwadranten. Het geeft je direct een richting om een beslissing te maken. Heeft iemand anders een andere mening over de urgentie en het belang van deze taak, deel je argumentatie en hak een knoop door.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]

Handig omgaan met een badkamer met schuin dak

Heb je een badkamer met een schuin dak? Dan weet je dat het een uitdaging [...]

Waarom moet je streven naar een goed geïsoleerde woning?

Een goed geïsoleerde woning is niet alleen comfortabeler om in te wonen, maar het kan [...]

Oog voor detail bij het inrichten van je badkamer

Als je je badkamer hebt afgewerkt met mooie moderne tegels en een stijlvolle douchecabine, is [...]

Het juiste formaat kiezen voor een nieuwe bank

Een nieuwe bank kiezen voor je woonkamer is een spannend proces. Het is niet alleen [...]

5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]