Stofzuiger schoonmaken: benodigdheden & stappenplan

Een stofzuiger schoonmaken is van levensbelang voor de levensduur en prestaties van de stofzuiger. Op die manier blijft de stofzuiger voldoen aan jouw wensen en blijft je huis altijd perfect schoon. In dit artikel bekijken we achtereenvolgend de benodigdheden die je nodig hebt om een stofzuiger te reinigen, de verschillende onderdelen die je kunt reinigen en als laatste nog een slim stappenplan. Die combinatie biedt jou de keuze op één onderdeel verder te lezen of gewoon eenvoudig het stappenplan te volgen. Je bent op die manier in slechts 8 stappen weer de eigenaar van een perfect schone stofzuiger.

Snelle navigatie

Stofzuiger schoonmaken benodigdheden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vandaar hieronder alle benodigdheden wanneer je aan de slag gaat met jouw stofzuiger schoonmaken.

 • Een bezem of dweil of tuinslang
 • Doekjes
 • Witte azijn
 • Schaar
 • Een pluisvrije doek
 • Kledinghanger

Welke stofzuiger onderdelen reinigen?

Elke stofzuiger heeft bepaalde onderdelen. Sommige kunnen dus niet voor jou van toepassing zijn. Een draadloze stofzuiger heeft bijvoorbeeld geen snoer. Reinig voor de optimale levensduur van jouw stofzuiger periodiek al deze onderdelen. Zo voorkom je problemen en heb je niet alleen, maar houd je ook de beste draadloze stofzuiger.

 • Buitenkant: het oog wil ook wat. Daarom moet de buitenkant van de stofzuiger goed gereinigd worden. Voordat je dat doet moet je altijd zorgen dat de stofzuiger uit het stopcontact is. Daarna kun je de stofzuiger verder reinigen met een licht vochtig doekje, een droogdoek en een klein beetje schoonmaakmiddel. Zorg dat de doek niet te nat is, want een stofzuiger blijft elektronica.
 • Snoer: om de snoer te reinigen is het van belang deze volledig uit te rollen. Je kunt vervolgens met de licht vochtige doek de snoer afnemen. Zorg dat je na het reinigen de snoer pas weer inrolt zodra deze volledig droog is. Begeleid bij het oprollen de snoer altijd even met de hand om kabelbreuken te voorkomen.
 • Wieltjes: de meeste stofzuiger wieltjes rollen geruisloos over de vloer. Toch hebben deze wieltjes ook wat onderhoud nodig. Neem hiervoor de wieltjes af met een licht vochtige doek, haal eventueel haren van de as af en spray wat olie op de as. Op die manier zul je merken dat de wieltjes weer ontzettend soepel lopen.
 • Slang en hulpstukken: de slang is meestal het beste te reinigen met een emmer sop. Je moet dan de slang natuurlijk wel los klikken. Je kunt de slang daarna afspoelen onder de douche, waardoor al het sop ook uit de binnenkant van de slang is verdwenen. Zorg dat de stofzuiger slang weer volledig droog is voor je hem gaat gebruiken zodat er geen water in de stofzuiger komt.
 • Stofzak vervangen: het is belangrijk om de stofzak of de opvangbak regelmatig te legen. De stofzuiger verliest namelijk zuigkracht wanneer je deze niet regelmatig leegt. In sommige gevallen kan de stofzuiger het stof niet meer kwijt, met als gevolg dat het in de machine komt en deze zelfs defect gaat. Ook kan de machine oververhit raken en in het ergste geval zelfs brand veroorzaken in de zak.
 • Motorfilter: door de motorfilters periodiek te vervangen zorg je voor een optimale zuigkracht. Het filter beschermt de motor tegen stofdeeltjes. Is het filter verstopt, dan vermindert de zuigkracht en zal de stofzuiger dus minder goed werken. Vervang dus periodiek het filter en zorg dat je ze op voorraad hebt.
 • Uitblaasfilter: naast het moterfilter moet ook het uitblaasfilter aan de achterkant periodiek vervangen worden. Hiervoor geldt hetzelfde als voor het motorfilter.

Stappenplan stofzuiger reinigen

 1. Haal de stekker van de stofzuiger uit het stopcontact.
 2. Leeg de opvangbak of vervang de stofzuigerzak van de stofzuiger. De opvangbak kun je eventueel nog met water reinigen.
 3. Reinig het motorfilter en uitblaasfilter, of vervang deze voor een nieuw filter.
 4. Koppel de slang los, leg deze in een emmer met sop. Spoel daarna af onder de douche en wacht tot deze droog is voor hem weer te monteren.
 5. Verwijder eventuele haren of draden uit de machine en verwijder deze ook rondom de as van de wielen van de stofzuiger.
 6. Reinig de machine van buiten met een licht vochtige doek.
 7. Verwijder haren en draden van de borstel van de stofzuigerstang. Gebruik hiervoor eventueel een schaar om het makkelijker te maken.
 8. Wacht tot alle gereinigde onderdelen volledig droog zijn en steek vervolgens de stekker weer in het stopcontact. Je zult merken dat deze weer veel beter zuigt.