Hangstoel ophangen: compleet stappenplan + benodigdheden

Hangstoel ophangen: hoe pak je dat aan? In dit artikel een compleet stappenplan hangstoel ophangen en bevestigen. Stap voor stap uitleg, zowel opties voor het ophangen van een hangstoel aan het plafond (binnen) of een boom (buiten). Kies het stappenplan dat voor jou van toepassing is en begin direct met het ophangen van jouw hangstoel.

Hangstoel ophangen in huis hangstoel ophangen aan boom

Hangstoel ophangen in huis

Een hangstoel ophangen in huis. Je kunt hem ophangen aan het plafond of een specifieke balk in het plafond. Je gebruikt hiervoor doorgaans een complete bevestigingsset, of koopt de benodigdheden los. Op die manier hangt de hangstoel snel en veilig aan het plafond.

Benodigdheden:

Stappenplan:

Je kunt een hangstoel ophangen aan een balk of in aan het plafond. Hierbij is het aan te raden om de hangstoel te hangen op een plek met in de buurt een balk. Je wil immers dat de hangstoel stevig aan het plafond komt te hangen.

1. Bepaal de benodigde keilbout

De benodigde keilbout is afhankelijk van het gewicht dat je wilt ophangen. Natuurlijk moet je hierbij niet enkel de hangstoel rekenen, maar ook dat van degene die op de hangstoel gaat zitten. Met een keilbout M10 of een keilbout M12 zit je eigenlijk altijd goed. Kies voor een keilbout met haak, zodat je daaraan de hangstoel kunt bevestigen.

2. Zoek de dichtsbijzijnde balk

Een keilbout kan niet geplaatst worden op een plek met daaronder een balk. Kies daarom bij voorkeur voor een plek zo dicht mogelijk in de buurt van de balk. Je boort op die manier op een holle plek, maar hebt toch maximale stevigheid. 

3. Boor het gat in de maat van de keilbout

Boor het gat in het plafond. Zorg ervoor dat het gat dezelfde diameter heeft als de keilbout.

4. De keilbout plaatsen en de hangstoel ophangen

Knijp de veren van de keilbout samen en duw de bout door het gat. Je zult merken dat de veren zich spreiden zodra ze in de holle ruimte komen. Op deze manier zit de keilbout dan ook vast aan het plafond. Je kunt vervolgens de hangstoel aan de haak hangen, waarna de hangstoel op z’n plek hangt.

Hangstoel ophangen aan boom

Buiten een hangstoel ophangen kan aan een boom. Je hangt de hangstoel daarvoor eenvoudig met een touw aan een tak van de boom. Hiervoor zijn bevestigingssets te koop, waarmee jij eenvoudig en veilig de hangstoel kunt ophangen. Houd er bij het ophangen van een hangstoel aan een boom rekening mee dat de boom én tak stevig genoeg moeten zijn. Een rechte tak in een oudere boom met een dikke stam is dan het best. Deze staan het stevigst, wat ervoor zorgt dat jouw hangstoel veilig in de boom blijft hangen.