Beste isolatiemateriaal: warmte, kou & geluid (complete gids)

Met de huidige energieprijzen loont het steeds meer om je woning goed te isoleren. Bovendien zullen we in de toekomst allemaal van het gas af moeten. Ook dan is het zaak om je woning te verduurzamen, zodat andere warmte- en energiebronnen voldoende zullen zijn om je woning in de winter lekker behaaglijk te houten. Verduurzaming en isolatie zijn op dit moment dus echt een “hot item”. Bij Isolatieshop vindt je goed isolatiemateriaal, waarmee je eventueel zelf je woning beter kan isoleren. Op deze manier is er op korte termijn al behoorlijk wat winst te halen én wordt je woning meteen meer waard. Welke materialen heb je nodig en welke isolatie is het beste? Dat lees je allemaal hier.

Snel navigeren

Wat is het beste isolatiemateriaal?

Het isoleren van je woning is dus belangrijk en er valt zowel voor het milieu als voor je eigen portemonnee veel winst mee te behalen. Maar wat is de beste isolatie? Er zijn tal van producten en materialen verkrijgbaar en isoleren kan op diverse manieren. Wat het beste isolatiemateriaal is voor jouw woning, hangt af van verschillende factoren. Zo speelt onder andere de leeftijd van je woning mee. Oudere woningen hebben namelijk een kleine of zelfs helemaal geen spouw. Dit is van invloed op welke muurisolatie je het beste aan kunt brengen. Ook speelt mee of de woning al enigszins geïsoleerd is of niet. In verband met de mogelijkheid tot condensvorming is het van belang dit vooraf te weten, zodat je zeker weet dat je op de juiste manier isolatie aan gaat brengen.

Isolatie zelf aanbrengen

Je kunt natuurlijk een bedrijf inschakelen om je woning beter te laten isoleren, deze mensen hebben de juiste kennis en draaien hun hand er niet voor om. Maar als je zelf handig bent, is het ook mogelijk zelf je woning te isoleren. Voor elke vorm van isolatie zijn er materialen verkrijgbaar waarmee je de klus zelf kunt klaren. Hiermee kun je een hoop geld besparen en dat is natuurlijk extra lekker in deze dure tijden. Wil je echter subsidie op je isolatie aanvragen bij de overheid? Dan zul je de werkzaamheden uit moeten laten voeren door een gerenommeerd bedrijf en dit aan moeten kunnen tonen. Anders kun je niet in aanmerking komen voor de subsidie.

Welke materialen isoleren goed?

Zoals hierboven genoemd is het helemaal afhankelijk van jouw woning en situatie wat de beste isolatie is. Om het juiste materiaal te kunnen kiezen is ook het doel van isoleren belangrijk. Wil je isolatie aanbrengen om je woning in de winter warm en in de zomer koel te houden? Of wil je geluidsisolatie aanbrengen om bijvoorbeeld overlast van de buren of de bovenverdieping te verminderen? Hieronder bespreken we vier isolatiematerialen met hun eigenschappen, zodat je zelf een weloverwogen beslissing kunt nemen over welk materiaal het meest geschikt is in jouw situatie.

Glaswol

Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal en is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Glaswol is zeer veelzijdig, is licht van gewicht en kan op veel verschillende plekken in huis gebruikt worden als isolatiemateriaal. Bovendien is glaswol niet brandbaar en daardoor dus een erg veilig materiaal om te gebruiken in je woning. Dankzij zijn flexibiliteit is glaswol ook erg makkelijk aan te brengen en dus een ideaal materiaal om te gebruiken wanneer je graag zelf je woning wil gaan isoleren.

Glaswol is verkrijgbaar in rollen, platen, spouwplaten en rollen met spijkerflens. Welke soort glaswol je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van de plek waar je het toe zou willen passen. Rollen en platen zijn zeer geschikt voor de isolatie van daken, voorzetwanden, scheidingswanden en houten vloeren. Glaswol platen zijn zeer stevig en zijn daarom erg geschikt voor de isolatie van vloeren en gevels, omdat ze niet in kunnen zakken. De rollen met spijkerflens zijn voorzien van een aluminium laag die zorgt voor een dampremmende werking. Deze rollen zijn geschikt voor de isolatie van een hellend dak of een plat dak van binnenuit. Daarnaast kunnen deze rollen ook worden toegepast als wandisolatie. Tenslotte zijn de spouwplaten van glaswol speciaal bedoeld, de naam zegt het al, om spouwmuren mee te isoleren.

Steenwol

Ook steenwol kent verschillende toepassingen als isolatiemateriaal. Steenwol is geschikt voor het isoleren van gevels, wanden, daken (aan de binnenzijde) en vloeren. Steenwol kan zowel voor warmte- als voor geluidsisolatie gebruikt worden. Bovendien is steenwol brandwerend. Steenwol wordt gemaakt van basalt. Dit is een gesmolten vulkanisch gesteente. Een andere positieve eigenschap van steenwol is dat het 100% gerecycled kan worden en een lange levensduur heeft. Steenwol is dus een duurzaam isolatiemateriaal.

Ook steenwol is in verschillende varianten verkrijgbaar. Zo zijn er platen, vloerplaten, spouwplaten en spijkerflens rollen. De gewone platen zijn ideaal om platte daken van binnenuit mee te isoleren. Ook kunnen ze gebruikt worden voor de isolatie van scheidingswanden. De vloerplaten zijn vanzelfsprekend geschikt voor het isoleren van vloeren en de spouwplaten zijn speciaal gemaakt om spouwmuren mee te isoleren. De rollen met spijkerflens kunnen gebruikt worden om hellende daken van binnenuit mee te isoleren.

PIR

PIR is een stevig, lichtgewicht isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Daarom is dit het meest gebruikte isolatiemateriaal van dit moment. Je kunt PIR gebruiken voor het isoleren van daken, muren, scheidingswanden, vloeren, plafonds, eigenlijk voor alles wat je wilt isoleren. Door de hoge isolatiewaarde is het mogelijk om met een relatief dunne laag toch goed te kunnen isoleren. Dit is ideaal als er weinig ruimte is om isolatiemateriaal aan te kunnen brengen. PIR platen zijn in verschillende afwerkingsvormen verkrijgbaar. Zo zijn er PIR platen die en gipslaag hebben, maar ook PIR platen met OSB, underlayment, mineraal glasvlies en bitumen glasvlies zijn verkrijgbaar. Daarnaast zijn er renovatieplaten, afschotplaten en spouwplaten verkrijgbaar met PIR.

Met PIR is het mogelijk om een hellend dak zowel van binnen als van buiten te isoleren. De PIR platen met afwerking materiaal zoals gips zijn perfect om aan de binnenzijde te verwerken. De gipslaag kan na het plaatsen namelijk direct worden afgewerkt, zonder extra hout en gipsplaten aan te brengen. De renovatieplaten zijn op hun beurt weer uitermate geschikt om hellende daken van buitenaf te isoleren. Op deze platen kunnen de bestaande of nieuwe dakpannen weer gelegd worden.

PIR kan ook goed gebruikt worden als vloerisolatie. Afhankelijk van de gebruikte constructie kunnen PIR platen zowel boven als onder de vloer worden aangebracht. PIR is een goede keuze als u geen kruipruimte heeft, omdat de platen ook bovenop de vloer kunnen worden geplaatst en vanwege de hoge isolatiewaarde niet zo dik zijn.
De spouwplaten van PIR worden op dit moment in de bouw erg veel gebruikt. Ze hebben een messing- en groefverbinding, waardoor ze naadloos op elkaar aansluiten en er geen tussenruimtes zijn. Op deze manier wordt voorkomen dat er een koudebrug ontstaat.

EPS

EPS is ook wel bekend als tempex, oftewel piepschuim. De afkorting EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. De stilstaande lucht die in de platen zit opgeslagen zorgt voor de isolerende werking van de platen. Het grootste voordeel van EPS is dat het erg licht is van gewicht. De platen zijn hierdoor gemakkelijk te tillen en zelf te plaatsen. Een nadeel van geëxpandeerd polystyreen is dat het brandbaar is. EPS ontbrandt namelijk bij 427 graden Celsius en valt daarmee onder brandklasse C.

EPS kan op veel plaatsen in je woning gebruikt worden als isolatiemateriaal. Zo is het geschikt als vloerisolatie, dakisolatie en muurisolatie. EPS in plaatvorm wordt voornamelijk gebruikt als vloerisolatie, terwijl EPS parels, ook wel korrels genoemd, veel gebruikt worden om spouwmuren na te isoleren. Ook in kruipruimtes wordt regelmatig gebruik gemaakt van EPS parels om deze ruimte op te vullen en op deze manier vloerisolatie aan te brengen.

Beste dunne isolatie

Als er weinig ruimte is om te isoleren, bijvoorbeeld omdat je aan de binnenzijde van je woning wilt of moet isoleren, of omdat er sprake is van beperkte ruimte in de spouwmuur, dan is het van belang om een dun isolatiemateriaal uit te zoeken. Uiteraard wil je ondanks de beperkte ruimte dan toch een zo hoog mogelijke isolatiewaarde, zodat je je woning zo goed mogelijk kunt isoleren en een zo groot mogelijk rendement behaalt. PIR is dan een materiaal wat uitermate geschikt is. PIR heeft namelijk een erg hoge isolatiewaarde, waardoor je met dunnere isolatie toch goed kunt isoleren. PIR platen zijn bovendien geschikt om zowel vloeren, muren, daken als muren te isoleren en zijn dus zeer veelzijdig inzetbaar. PIR is dan ook een goede isolatie als je op zoek bent naar dunne isolatie.

Beste isolatie tegen warmte

Vaak is het behoud van warmte in je woning het belangrijkste doel om je woning te gaan isoleren. Hiermee kun je flink besparen op je energiekosten, zeker nu de energieprijzen hoger zijn dan ooit. Daarnaast is het natuurlijk veel beter voor het milieu als alle woningen zo goed mogelijk geïsoleerd zijn. Dat zijn dus twee vliegen in één klap. Maar wat is nu het beste isolatiemateriaal tegen warmte? Wat de beste warmte isolatie is, hangt af van je situatie. Over het algemeen kun je stellen dat, zoals hierboven genoemd, PIR een uitstekend materiaal is om je woning tegen warmte te isoleren.

PIR kan overal geplaatst worden, heeft een hoge isolatiewaarde en neemt daardoor weinig ruimte in beslag en is goed betaalbaar. PIR heeft echter ook enkele nadelen. Zoek je een brandwerend materiaal, dan kun je beter kiezen voor minerale wol, steenwol of glaswol. Ook als je PIR te duur vindt, is glaswol een goed alternatief. Ten slotte heeft ook houtvezelisolatie een uitstekende warmte-isolatie. Daarnaast is dit materiaal ook brandwerend, maar het is niet goedkoop en neemt relatief veel ruimte in beslag. Het is daardoor geen beter alternatief dan PIR.

Beste isolatie tegen geluid

Al u van plan bent om te gaan isoleren tegen geluid, bijvoorbeeld omdat u de buren te goed kunt horen of omdat u geluid wil weren tussen slaapkamers onderling of verdiepingen, dan zijn minerale wol en houtvezel de beste isolatie voor geluid. Minerale wol is de beste akoestische isolatie, omdat deze niet alleen zeer geluidswerend is, maar ook nog eens brandwerend en erg betaalbaar. Je kunt minerale wol vrijwel overal plaatsen en je kunt dit ook prima zelf doen, want het is een erg lichtgewicht en flexibel materiaal. Minerale wol heeft ook nog eens een prima warmte-isolatie. 

Ook houtvezelisolatie is zeer geschikt als geluidsisolatie. Het nadeel van houtvezel ten opzichte van minerale wol is dat dit een relatief duur materiaal is. Verder is houtvezel redelijk brandwerend en isoleert het ook goed tegen warmteverlies. Een ander nadeel van houtvezelisolatie is dat het een wat lagere isolatiewaarde heeft, waardoor je een dikkere laag nodig hebt om tot het gewenste resultaat te komen. Als je genoeg ruimte hebt hoeft dit geen probleem te zijn, maar je zult met houtvezel dus wel meer ruimteverlies hebben dan met een ander materiaal. Houtvezelisolatie kan vrijwel overal in je woning geplaatst worden en is lichtgewicht, dus ook gemakkelijk zelf te plaatsen.

Beste isolatie dak

Het dak is een belangrijk onderdeel van je woning als je warmte-isolatie aan wil gaan brengen. Warmte stijgt namelijk op, dus door een dak dat niet geïsoleerd is kun je veel warmte verliezen. Je kunt een dak op verschillende manieren isoleren. Dit kan namelijk aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van het dak. Wat het beste isolatiemateriaal is voor je dak hangt af van de manier van isoleren. Er is dus geen kant en klaar antwoord op de vraag wat de beste isolatie is voor een dak. Bovendien zijn daken er in allerlei soorten, ook hiermee dien je rekening te houden bij het aanbrengen van isolatie.

Beste isolatie hellend dak

Naast het platte dak is een hellend dak, in welke vorm dan ook, de meest voorkomende daksoort. Een hellend dak kun je zowel van binnen als van buiten isoleren. Als je genoeg ruimte hebt aan de binnenzijde en het dak zelf wil gaan isoleren, dan is glaswol een hele goede optie. Glaswol is het beste isolatiemateriaal voor een hellend dak aan de binnenzijde, omdat het een hoge isolatiewaarde heeft, lichtgewicht en goed betaalbaar is en gemakkelijk zelf aan te brengen is. Na het aanbrengen van glaswol kun je de binnenzijde van het dak verder afwerken, bijvoorbeeld met gipsplaten, waarna deze voorzien kunnen worden van een pleisterlaag voor een strakke afwerking.

De beste isolatie bij een hellend dak aan de buitenzijde is PIR.  PIR platen zijn er in allerlei soorten en maten, en je kunt kant en klare dakplaten kopen die je aan de buitenzijde van je dak kunt aanbrengen. Er zijn renovatieplaten verkrijgbaar waar je je dakpannen terug op kunt aanbrengen. Deze renovatieplaten breng je aan op je dakbeschot. Maar er zijn ook complete dakplaten beschikbaar, die direct een afwerking hebben voor aan de binnenzijde. Deze platen rusten op de gordingen en dakspanten en er is dus geen dakbeschot meer nodig. Doordat de platen aan de binnenzijde direct zijn afgewerkt, is verdere afwerking zoals aftimmeren en stucen niet meer nodig. Ga je voor gemak, dan zijn dit dus de beste isolatieplaten.

Beste isolatie plat dak

Ook voor een plat dak geldt dat je deze zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde kunt isoleren. Aan de binnenzijde van een plat dak kun je prima zelf glaswol aanbrengen tussen de balken van het bestaande dak. Vervolgens kun je gipsplaten aanbrengen en deze (laten) stucen, of kant en klare plafonddelen aanbrengen. Wil je je platte dak liever aan de buitenzijde isoleren? Dan zijn PIR platen weer een goede optie. Deze worden op het dak, maar onder de dakbedekking aangebracht en hebben een uitstekende isolatiewaarde. Ook voor een plat dak geldt dus, dat het beste isolatiemateriaal voor een plat dak afhankelijk is van de manier van isoleren en van de bestaande situatie en constructie van het dak.

Beste wandisolatie

Ook wanden zijn natuurlijk nuttig om te isoleren. En dan gaat het niet alleen om de buitenmuren van je woning, maar ook om de tussenwanden ín je woning. Maar wat is nu de beste isolatie voor een wand? Vaak wil je tussenwanden vooral isoleren om geluidsoverdracht te voorkomen of verminderen. In dat geval is minerale wol de beste wandisolatie. Minerale wol heeft een hoge geluidsisolatie, is betaalbaar, is brandwerend en is bovendien lichtgewicht en flexibel, waardoor het gemakkelijk zelf aan te brengen is. Door de hoge isolatiewaarde neem minerale wol niet veel plaats in, waardoor je je wanden zo dun mogelijk kunt houden. Dit werkt dus ook nog eens ruimtebesparend.

Het kan echter ook zo zijn dat je de buitenwanden van je woning wilt isoleren, bijvoorbeeld omdat je een oudere woning hebt die gebouwd is met steens muren, dus zonder spouwmuurconstructie. Deze muren kun je prima van binnenuit isoleren om de warmte binnen te houden. In dit geval kun je voor verschillende materialen kiezen, zoals glaswol, steenwol of PIR platen. Deze materialen zijn gemakkelijk zelf aan te brengen en op maat te maken. PIR platen hebben als extra voordeel dat ze erg stevig zijn, en dus goed op hun plaats blijven zitten, ook als ze verticaal worden aangebracht. Wel zijn deze wat duurder in de aanschaf dan rollen glaswol of steenwol.

Beste vloerisolatie

Als er een kruipruimte onder je vloer aanwezig is, is het gemakkelijk om vloerisolatie aan te brengen. Ook oudere woningen met houten vloeren zijn gemakkelijk te isoleren en te verduurzamen. Wat het beste isolatiemateriaal is voor de vloer is echter wel weer afhankelijk van de constructie van je woning. In het geval van een houten vloer, kun je vrij gemakkelijk het hout verwijderen en een nieuwe betonvloer aanbrengen. Deze kun je direct voorzien van isolatiemateriaal en vloerverwarming, voor een comfortabele leefomgeving. In dit geval wordt over het algemeen EPS (piepschuim) gezien als de beste vloer isolatie.

Als er een kruipruimte aanwezig is onder je woning, kan er vanuit de kruipruimte vloer isolatie worden aangebracht. Dit kan op verschillende manier. Soms wordt de kruipruimte gevuld met EPS parels of korrels. Maar er kan ook een schuimlaag worden aangebracht onder de vloer, afhankelijk van het materiaal waarvan de vloer gemaakt is. Deze schuimlaag is ook van PIR gemaakt. Om deze laag aan te brengen dienen echter wel voorzorgsmaatregelen genomen te worden in verband met het schadelijke effect op je gezondheid. Je moet dus goed weten waar je aan begint, maar het beste kun je deze klus uitbesteden aan een professional. PIR heeft een hogere isolatiewaarde dan EPS en wordt daarom gezien als de beste isolatie voor onder de vloer in de kruipruimte.

Spouwmuren isoleren

Ten slotte zijn ook de spouwmuren een belangrijk onderdeel van je woning om te isoleren. Bij oudere woningen die wel in spouwmuurconstructie gebouwd zijn, is vaak nog geen isolatiemateriaal aangebracht. Als je niet weet of je spouwmuren geïsoleerd zijn, kun je op de voeg een gat boren om na te gaan of er isolatiemateriaal aanwezig is. Doe dit laag bij de grond, omdat ouder isolatiemateriaal door de jaren heen naar beneden gezakt kan zijn. Wanneer dit het geval is, heeft het dus een deel van zijn isolatiewaarde verloren. De beste spouwmuurisolatie zorgt er natuurlijk voor dat de warmte in je woning blijft, maar ook dat in de zomer je woning lekker koel blijft. Met andere woorden, je woning moet het gehele jaar door zo goed mogelijk op temperatuur gehouden worden.

Wat is de beste isolatie voor spouwmuren?

Maar wat is nu de beste isolatie voor spouwmuren? Je raadt het waarschijnlijk al, maar dit is weer afhankelijk van de situatie en constructie van je woning. PIR heeft een hoge isolatiewaarde en kan tussen de spouw gespoten worden. Het is een relatief duur materiaal, maar het blijft lang op zijn plaats zitten en is door zijn hoge isolatiewaarde uitermate geschikt om aan te brengen wanneer er weinig ruimte is. Maar ook EPS korrels worden gebruikt om spouwmuren mee te isoleren. EPS heeft een lagere isolatiewaarde dan PIR, waardoor er een dikkere laag nodig zal zijn om hetzelfde effect te bereiken. Een ander nadeel van EPS korrels is dat deze door de jaren heen langzaam naar beneden kunnen zakken tussen de gevelmuren, waardoor de isolatiewaarde af kan nemen.

Andere isolatiematerialen zijn eigenlijk niet geschikt om aan te brengen tussen je spouwmuren. Dit komt doordat je zonder de muren te slopen niet gemakkelijk bij de open ruimte tussen de muren kunt komen. Door gaten te boren in de buitengevel worden PIR schuim of EPS korrels naar binnen gespoten en wordt zo de spouw opgevuld. Omdat deze materialen compact en flexibel zijn, zijn beide materialen dus de beste isolatie voor een spouwmuur.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]